15 marca obchodzony był Dzień Piekarzy i Cukierników. Dla naszej zerówki była to okazja do bliższego zapoznania się z pracą tych rzemieślników. Najstarsze przedszkolaki przygotowały z tej okazji ciasteczka i chleb. Odmierzały niezbędne składniki (mąkę, margarynę, wodę, drożdże i sól). Zagniatały ciasto i formowały z niego słoneczka i księżyce (w przypadku ciasteczek) lub napełniły formę (w przypadku chleba). W nawiązaniu do najdawniejszych czasów nasze dzieci spróbowały zemleć ziarno na kamiennych żarnach. Praca była bardzo trudna a pozyskana ilość mąki zbyt mała, aby zrobić z niej ciasto. Na szczęście mieliśmy też mąkę kupioną w sklepie. Dzieci przeprowadziły eksperymenty z drożdżami, które w zależności od warunków rosły szybciej bądź wolniej wytwarzając przy tym dwutlenek węgla zbierany przez nas do balonów. Drożdże pracowały przy tym na tyle głośno, że udało się je podsłuchać przykładając ucho do butelki, w której je hodowaliśmy. Chętne dzieci miały też możliwość testowania najnowszej gry pana Marcina „Od ziarenka do bochenka” i ćwiczenia porównywania liczb w zakresie 10.