Posiłki przedszkolne

W naszej kuchni posiłki są przygotowane zgodnie z regułami HACCP. Dzięki konsultacjom z dietetykiem są zbilansowane pod względem ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Podczas przygotowania posiłków unikamy produktów zawierających konserwanty, wzmacniaczy smaku i z dodatku białego cukru. Obiady i podwieczorki są przygotowywane na miejscu (w przedszkolu przy ul. Wolumen) lub dostarczane przez wyselekcjonowaną firmę zewnętrzną (przedszkole przy ul. Zgrupowania AK Żmija). Istotna jest też dla nas estetyka potraw. Rodzice mają dostęp do przedszkolnego jadłospisu co umożliwia przygotowanie posiłków w domu bez powielania tego, co było w przedszkolu. Brane są pod uwagę sugestie rodziców związane z żywieniem dzieci (np: przekazane nam w ankiecie podsumowującej).

Zróżnicowana dieta

Dla dzieci z dietami eliminacyjnymi (bezglutenowa, bezmleczna, bezjajeczna) posiłki są modyfikowane tak aby najbardziej przypominały wyglądem, smakiem oraz wartością odżywczą nie różniły się zbytnio od potraw spożywanych przez koleżanki i kolegów. Nasza kuchnia przygotowuje również wersje wegetariańskie dla dzieci i pracowników, którzy tego potrzebują. Jeśli dieta jest bardzo restrykcyjna istnieje możliwość podania dziecku posiłku przygotowanego przez rodziców.

Nasza Dobra Praktyka Żywieniowa jest możliwa dzięki temu, że:

  • Używane są wysokogatunkowe i niskoprzetworzone produkty: mięso mielone jest w sklepie z kawałków, w sezonie kupowane są świeże warzywa i owoce bezpośrednio od producentów, dodawane są naturalne zioła i przyprawy, używane są mąka i makarony razowe, ciemny ryż, kasze, jogurty naturalne.
  • Zróżnicowany jest skład posiłków: używane są różne rodzaje mięsa, ryb, pełnowartościowych produktów zbożowych, mlecznych; każdy posiłek wzbogacony jest owocami i/lub warzywami.
  • Potrawy nie są dodatkowo dosładzane: stosowane są naturalne dodatki słodzące np.: rodzynki, musy owocowe.
  • Dzieci mają swobodny dostęp do wody i ciepłej herbaty owocowej.
  • Przynajmniej 4 razy w tygodniu na podwieczorek serwowane są owoce. Ciasto podawane dzieciom jest pieczone w Przedszkolu.
  • Ważna jest również samodzielność dzieci, dlatego samodzielnie nakładają sobie porcje. Dzieci są zachęcane, ale nie zmuszane do zjadania posiłków.
  • Zwracana jest uwaga na higienę i estetykę: mycie rąk przed posiłkiem, używanie serwetek, sprzątanie po sobie.
  • Dorośli jedzą razem z dziećmi pokazując właściwe wzorce: używania sztućców, zwrotów grzecznościowych, próbowania potraw, odnoszenia naczyń.
Dzięki temu nasze przedszkolaki lubią „kuchnię przedszkolną” a my mamy poczucie, że dobre nawyki żywieniowe wyniesione z przedszkola zaprocentują w przyszłym życiu dzieci.

Aktualności

No Posts Found!

  • All Posts
  • Przedszkole
    •   Back

22 września, 2023

PRZEDSZKOLE NA SKRÓTY REKRUTACJA | OPŁATY | POSIŁKI&DIETY | Q&A |…

Dane kontaktowe
©2024 wszystkie prawa zastrzeżone.
Wyszukaj frazę
Skip to content