Wakacje już za nami. Dla niektórych był to czas odpoczynku a dla innych okres intensywnego korzystania z życia – podróżowania, zwiedzania, a także spotkań z nową kuchnią. Zwłaszcza zagraniczne wyjazdy mogły przynieść ciekawe odkrycia kulinarne. „Człowiek jest tym, co je” – te słowa Ludwiga Feuerbacha zna chyba większość z nas i raczej większość ludzi przyznaje im rację – niezależnie od tego, czy znamy i zgadzamy się z poglądami tego filozofa.
I właśnie jedzenie jest tematem przewodnim tego numeru. Będą Państwo mogli przeczytać o dobrych praktykach żywieniowych w przedszkolach oraz o praktycznym wpływie jedzenia na funkcjonowanie dzieci. Będą też wskazówki i porady, w jaki sposób zachęcać do jedzenia dzieci mające trudności w tym aspekcie życia. A wszystko to z perspektywy różnych specjalistów przedszkolnych oraz praktyków. W tym numerze znajdą Państwo artykuły psychologa, pedagoga, terapeuty behawioralnego, wychowawcy przedszkolnego oraz ciekawy artykuł nadesłany do redakcji przez panią Agnieszkę Bobruk, mamę Marysi i Róży. Ciekawych jak wyglądają sprawy przedszkola od kuchni zachęcamy do przeczytania wywiadu z paniami kucharkami.
Prosimy też o zarezerwowanie sobie czasu dnia 9 września. Tego dnia będziemy świętować Dzień Kartofla i już teraz serdecznie zapraszamy wszystkich na godzinę 11:00 do ogródka przedszkolnego przy ul. Wolumen 3, na warszawskich Bielanach.
Redaktor naczelny
Marcin Dębiński
Aby przeczytać ten numer